U bent hier

12.10

Wilde Westen - veiligheidsmaatregelen

Beste bezoekers,op vrijdag 9 oktober organiseerden wij in evenementenhal Depart het concert van Eefje De Visser. Dit was ons eerste concert voor meer dan tweehonderd bezoekers sinds maart 2020. Rekening houdend met de huidige sociale context waarin wij als cultuurorganisatie moeten opereren, werd in de voorbereiding van dit concert het COVID-veiligheidsrisico in kaart gebracht aan de hand van de CIRM: het COVID Infrastructure Risk Model, waarmee we een capacitaire uitbreiding konden realiseren met extra eisen rond crowd management en CO2-meting, en de CERM: het COVID Event Risk Model, waarin we een goed rapport kregen om dit event te organiseren.

Wilde Westen houdt in de organisatie van alle concerten rekening met de veiligheidsvoorschriften, en past die ook nauwgezet toe.

In navolging van een negatieve reactie van een van onze bezoekers na het concert van 9 oktober lijsten wij graag nogmaals onze veiligheidsregels op. Deze maatregelen kwamen tot stand uit lang overleg met de sector, de overheid én een team van virologen. Deze maatregelen werden genomen op 9 oktober:

 • vierhonderd bezoekers werden opgesplitst in twee groepen van tweehonderd personen die elk een zone, voorzien van een eigen in-en uitgang, kregen toegewezen. 
Bezoekers uit zone A kwamen niet in contact met bezoekers uit zone B.

 • De reservering en seating werkte met sociale bubbels.
 Bubbels van vijf werden automatisch opgesplitst in twee aan elkaar grenzende bubbels van twee en drie personen.
Deze beslissing namen wij uit voorzorg, na de overheidsboodschap van woensdag 7 oktober.

 • Zoals voorgeschreven werd de afstand van 1 meter 'van hart tot hart' gerespecteerd.

 • Er was een algemene mondmaskersplicht van toepassing gedurende de hele voorstelling én het verblijf in het gebouw.

 • Het bestellen en betalen van consumpties kon via een QR-code. Onze vrijwilligers brachten de bestelling tot aan de bezoekers. Door het gebruik van de QR-code werd het contact tussen personeel en publiek tot een absoluut minimum beperkt.
 Een correcte opvolging van het horeca protocol.
 • De uittocht na het concert werd begeleid door publieksbegeleiders, die ervoor zorgden dat de bezoekers rij per rij het gebouw konden verlaten.

 • Er was een maximale spreiding van de aanwezigen over de beschikbare ruimte.

 • Evenementenhal Depart beschikt over een adequaat ventilatiesysteem: er was geen recirculatie van de binnenlucht en 100% aanvoer van buitenlucht.
 We voldoen aan de
  vereiste om CO2 < 1200ppm te houden
  .
 • Bezoekers werden voor het concert via e-mail op de hoogte gebracht van de veiligheidsmaatregelen. Net voor het concert werd een audioboodschap afgespeeld die bezoekers nogmaals wees op de nodige discipline in het naleven van de veiligheidsvoorschriften: het blijven zitten, de mondmaskerplicht, het niet verplaatsen van de stoelen en de door publieksbegeleiders gecoördineerde uittocht.

  We wijzen erop dat de combinatie van alle maatregelen en de discipline van onze bezoekers er samen voor zorgen dat alles effectief veilig kan verlopen.   Wilde Westen geeft gehoor aan de negatieve reactie na het concert van 9 oktober, en hoopt op deze manier toch duidelijkheid te scheppen over het navolgen van alle voorschriften. We bedanken ook de bezoekers die ons na het concert trakteerden op positieve feedback. Wilde Westen begrijpt echter de gevoeligheid en doet er in de toekomst verder alles aan om een beheersbare context te creëren, zodat wij samen blijvend kunnen genieten van cultuur en muziek in onze stad.

deel dit bericht: