STAFF PICKS #3: Joost Fonteyne

U bent hier

17.04

STAFF PICKS #3: Joost Fonteyne

Directeur Joost Fonteyne programmeert het luik jazz/klassiek bij Wilde Westen en stelt het programma van Klinkende Stad en Festival Kortrijk samen. Ook Joost kijkt vooruit en geeft zijn vierfavorietje concertjes mee.

DOMINIQUE VANTOMME - VEGIR
22 mei 2019
Locatie: Pand.A

JOOST: "Dominique Vantomme geeft les in de jazzklas van Conservatorium Kortrijk en is een meester op de Fender Rhodes, een legendarisch type elektrische piano. Naast het lesgeven vindt hij nog tijd om zelf muziek te maken. Voor 'Vegir', zijn nieuwste project, haalde hij de legendarische bassist Tony Levin (King Crimson, Peter Gabriel...) aan boord. Op plaat klinkt de jazzrock alvast heel straf. Live zal dat heel wat geven."

STÉPHANE GINSBURGH - BOS FESTIVAL
13 juli 2019
Locatie: Provinciedomein Bergelen

JOOST: "Ik ben erg blij met de line-up van BOS! Festival. Zowel op vlak van pop/rock als jazz/klassiek zit het goed. Superpianist Stéphane Ginsburgh is een van de acts die ik absoluut niet wil missen. Hij komt een eigen solo-interpretatie brengen van Steve Reichs legendarische 'Piano Phase'. Dat kan niet anders dan een ware trip tussen de bomen worden." 

STEIGER - BOS FESTIVAL
13 juli 2019
Locatie: Provinciedomein Bergelen

JOOST: "In België zijn we blessed met de nieuwe lichting jonge jazzmusici die Belgische jazz zowel nationaal als internationaal een duw vooruit geven. Het is en blijft een genre waarin ons klein land telkens een belangrijke rol in gespeeld heeft. Steiger behoort ontegensprekelijk tot die jonge jazzleeuwen. Hun muziek is interessant en avontuurlijk, zowel op plaat als live."

MÚM - IN HEAVEN 
22 september 2019
Locatie: Kerk Sint-Denijs

JOOST: "Tijdens de eerste editie van het geluidskunstfestival 'Klinkende Stad' in 2002 presenteerden we video's van het videokunstenaarsduo Semiconductor. Daarbij zat ook een muziekvideo voor 'Green Grass of Tunnel' van het IJslandse múm. Ik kende de groep toen nog niet maar sindsdien zijn ze in mijn hoofd blijven spoken. Hun experimentele pop zal in de kerk van Sint-Denijs extra geladen klinken."

------

WAT STAAT ER OP DE WISHLIST VAN JOOST FONTEYNE?

JOOST:
"Ik ga voor een gezonde mix van 'haalbaarheid' en 'droom'. Stargaze Ensemble is een netwerk van klassiek geschoolde artiesten die met veel bewondering kijken naar wat er gebeurt in de popwereld. Met artiesten als Lisa Hannigan of Greg Saunders gaan ze samenwerkingen aan om de grens tussen de twee werelden te doen vervagen. Ook Beth Gibbons - zangeres van Portishead - toonde onlangs haar liefde voor de klassieke wereld door een fenomenale versie van de derde symfonie van Henryk Gorecki op te nemen. Op plaat is het al immens meeslepend maar zoiets live mee maken kan enkel life-changing zijn. Alexei Lubimov is dan weer een klassieke Russische pianist met een voorliefde voor Westerse componisten. Onder het bewind van de Soviets werd die liefde hem echter niet in dank afgenomen en in de jaren zeventig kreeg hij zelfs een tijdlang huisarrest. Quator Ébene smijt zich al twintig jaar op de werken van Beethoven. In 2020 vieren zij de 250ste verjaardag van de componist door al zijn stukken voor strijkkwartetten - en dat zijn er heel wat - over heel de wereld te spelen. Ten slotte zou ik ook heel graag Kamasi Washington eens uitnodigen in Kortrijk. Hij is een van de redenen waarom jazz terug alomtegenwoordig is en sowieso een van de toekomstige Grote Meneren."

deel dit bericht: