Shame bassist Josh Finerty over Sonic City

U bent hier

01.11

Shame bassist Josh Finerty over Sonic City

De line-up van Sonic City 2019 is met negenendertig zeer uiteenlopende bands de meest uitgebreide ooit. Op ontdekking gaan wordt sowieso aangeraden maar een gids met kennis van zaken is soms ook handig. Wie beter dan Josh Finerty, bassist van curator Shame, om die rol op zich te nemen?

Korte throwback naar Sonic City 2018. Black Midi verbaasde toen zowat iedereen met hun energieke, eigenwijze set. Naast geniale muzikanten zijn het ook goeie vrienden van Shame. “Ik herinner me nog dat ik de line-up zag en het concept uitgelegd kreeg,” vertelt Josh. “We wisten meteen; dat willen we ook ooit doen. Zes maand later vroeg onze manager of we Sonic City kenden en of we dat graag zouden cureren. Laat ons zeggen dat de keuze snel gemaakt was.”

Al snel volgde een eerste verlanglijst met daarop een naam die al vast lag: mede-curator Cate Le Bon. “Dat was een persoonlijke favoriet van mij. Ze heeft gewoon iets... Speciaal. Ik hou persoonlijk wel van muziek met een hoek af dus daar had ze meteen een beentje voor. Daarbij komt nog dat sterk Welsh accent waarvan ik eerst dacht dat het Frans was... Het zorgt ervoor dat alles rond haar wat mysterieus aanvoelt. Ik kan niet wachten om haar beter te leren kennen en live aan het werk te zien.”

Friends first
Cate kennen ze (nog) niet persoonlijk maar op hun eigen line-up hebben ze toch een heel deel vrienden kunnen programmeren. Squid, The Murder Capital, Corridor... Het zijn allemaal bands waarmee ze de laatste jaren podia deelden. Black Country, New Road is dan weer een groep die ze tippen als the one to watch. Josh: “Een vriend van mij deelde een video van een liveoptreden van hen en sindsdien ben ik geobsedeerd door hun sound. Door die sax en viool overschrijden ze grenzen en krijgt hun muziek iets filmisch. En iets intimiderend ook trouwens, maar op een goede manier.

Naast bevriende bands zagen ze ook een kans om erg nieuwe projecten een platform in het buitenland te geven. PVA is daar een goed voorbeeld van. “PVA belichaamt wat er tegenwoordig in de Londense underground leeft. Het is beat-driven muziek, heel elektronisch, maar wel gespeeld met echte instrumenten én een punk attitude. Het is hun eerste show ooit buiten de UK en dat is misschien het vetste aan curator zijn; jonge bands waar we heel sterk in geloven een zotte kans bieden.”

Gimme Moore
Iemand die geen speelkansen tekort komt, is Thurston Moore. “He’s the guy from Sonic Youth. I mean, that’s massive,” benadrukt Josh. “Ik heb hem nog nooit live gezien en had nooit verwacht dat we hem zouden kunnen programmeren maar toen we het voorzichtig voorstelden, vertelde Wilde Westen ons meteen dat ze dat wel geregeld zouden krijgen. Wat er toen door mij heen ging? Heel wat adrenaline en een gelukzalig gevoel!”

We vragen nog een laatste tip aan de bassist. Lang moet hij niet denken. “Jerkcurb. We volgen hem al heel lang. Toen wij zes jaar geleden de band oprichtten, begon zijn bekendheid toe te nemen en leerden wij zijn muziek kennen via vrienden. Met elke single die hij uitbracht, werden wij grotere fans. Zijn muziek heeft iets... Verbeeldend. He really paints a picture with sound. Op Sonic City zal hij met een full band spelen. Check trouwens zeker ook zijn videoclips. Hij animeert die zelf en werkt ongeveer een jaar aan elke clip.
 

deel dit bericht: