U bent hier

Over Wilde Westen

Wilde Westen is als regionale concert- en festivalorganisator toonaangevend op het gebied van geluidskunst, hedendaags, jazz, klassiek, pop, rock en gaat de kruisbestuiving aan met alles daartussenin. Het wordt gangmaker van een intense muziekbeleving in de Eurometropool Kortrijk-Lille-Tournai met een ruime uitstraling in Vlaanderen. Het ontwikkelt zijn werking in nauw overleg met regionale en Vlaamse actoren en engageert zich in Europese en grensoverschrijdende netwerken.

Centraal in het programma staan festivals en concerten. De festivals zijn de kers op de taart binnen de werking en zorgen voor een brede uitstraling: regionaal, nationaal en zelfs internationaal.

Onze festivals zijn de paradepaardjes van de werking:

  • Het programma van Sonic City wordt samengesteld door een jaarlijks wisselende curator en brengt elk jaar de meest actuele internationale bands tot in Kortrijk. 
  • Festival van Vlaanderen Kortrijk focust dan weer op klassieke en hedendaagse muziek. 
  • Bos! festival is een kleinschalig, gezinsvriendelijk en ecologisch alternatief op de grote zomerfestivals en biedt een genre-overschrijdend programma vol ontdekking.
  • Jazz Cats is het nieuwste festival van Wilde Westen en brengt jaarlijks de meest relevantie nationale en internationale jazz acts naar de site rond Muziekcentrum Track.

Behalve deze projecten organiseert Wilde Westen een doorlopend programma van minstens 50 concerten per jaar. Die organiseren we zelf, maar vaak ook in samenwerking met geprivilegieerde partners. WW heeft een eigen concertzaal ook, nl. 'De Kreun', maar organiseert ook verschillende concerten op locatie (cfr. de "In Heaven"-reeks, op locatie in Départ, Pand A, Muziekcentrum Track*, etc ...)

Tenslotte organiseren we een aantal omkaderende (muziekeducatieve) activiteiten met centrale thema’s die zowel publiek als actieve muzikanten willen informeren én inspireren.