Over Wilde Westen | Wilde Westen

U bent hier

Over Wilde Westen

Wilde Westen is als regionale concert- en festivalorganisator toonaangevend op het gebied van geluidskunst, hedendaags, jazz, klassiek, pop, rock, ... Onze organisatie bouwt bovendien mee aan een duurzame toekomst.

1. Onze werking

Wilde Westen is als regionale concert- en festivalorganisator toonaangevend op het gebied van geluidskunst, hedendaags, jazz, klassiek, pop, rock en gaat de kruisbestuiving aan met alles daartussenin. Het wordt gangmaker van een intense muziekbeleving in de Eurometropool Kortrijk-Lille-Tournai met een ruime uitstraling in Vlaanderen. Het ontwikkelt zijn werking in nauw overleg met regionale en Vlaamse actoren en engageert zich in Europese en grensoverschrijdende netwerken. Centraal in het programma staan festivals en concerten. De festivals zijn de kers op de taart binnen de werking en zorgen voor een brede uitstraling: regionaal, nationaal en zelfs internationaal.

  • Het programma van Sonic City wordt samengesteld door een jaarlijks wisselende curator en brengt elk jaar de meest actuele internationale bands tot in Kortrijk. 
  • Festival Kortrijk focust dan weer op klassieke en hedendaagse muziek. 
  • BOS! festival is een kleinschalig, gezinsvriendelijk en ecologisch alternatief op de grote zomerfestivals en biedt een genre-overschrijdend programma vol ontdekking.
  • Jazz Cats is het nieuwste festival van Wilde Westen en brengt jaarlijks de meest relevantie nationale en internationale jazz acts naar de site rond Muziekcentrum Track.

Behalve deze projecten organiseert Wilde Westen een doorlopend programma van minstens 50 concerten per jaar. Die organiseren we zelf, maar vaak ook in samenwerking met partners. Wilde Westen heeft een eigen concertzaal, 'De Kreun', maar organiseert ook verschillende concerten op locatie (Départ, Pand A, Muziekcentrum Track*, Kerk Sint-Denijs etc ...)

Tenslotte organiseren we een aantal omkaderende (muziekeducatieve) activiteiten met centrale thema’s die zowel publiek als actieve muzikanten willen informeren én inspireren. 

2. onze netwerken

Wilde Westen is lid van twee duurzame netwerken: Greentrack en Demo - Interreg V.  Met Festival van Vlaanderen Kortrijk zijn we lid van de koepel Festival van VlaanderenMet Sonic City Festival zijn we lid van het informele netwerk NicafEn onze belangen worden behartigd dankzij het ClubCircuit.

3. onze visie: een duurzaam wilde westen

Wilde Westen is meer dan enkel een festival- en concertorganisator. Vanuit onze centrale positie binnen de stad Kortrijk proberen we verder te kijken dan het culturele, en mee te bouwen aan een duurzame toekomst. Dit proberen we te doen door eigen initiatieven uit te werken, en door ons actief in te zetten voor zowel Greentrack Kortrijk als het Europese Interreg-project DEMO. Beide projecten werden opgestart met als doel verschillende partners samen te brengen om een duurzamer beleid te ontwikkelen. Ontdek hieronder meer over onze duurzame initiatieven, acties en festivals.

 

BewarenBewaren