U bent hier

Over Wilde Westen

Wilde Westen is als regionale concert- en festivalorganisator toonaangevend op het gebied van geluidskunst, hedendaags, jazz, klassiek, pop, rock en gaat de kruisbestuiving aan met alles daartussenin. Het wordt gangmaker van een intense muziekbeleving in de Eurometropool Kortrijk-Lille-Tournai met een ruime uitstraling in Vlaanderen. Het ontwikkelt zijn werking in nauw overleg met regionale en Vlaamse actoren en engageert zich in Europese en grensoverschrijdende netwerken.

Centraal in het programma staan festivals en concerten. De festivals zijn de kers op de taart binnen de werking en zorgen voor een brede uitstraling: regionaal, nationaal en zelfs internationaal.

Twee bestaande festivals zijn de paradepaardjes van de werking:

  • Het programma van Sonic City wordt samengesteld door een jaarlijks wisselende curator en heeft de ambitie om verder door te groeien.
  • Festival van Vlaanderen Kortrijk focust dan weer op klassieke en hedendaagse muziek. In 2017 startte het festival met een thematische werking rond de vijf elementen (aarde, lucht, vuur, water en ether).

Wilde Westen ontwikkelt daarnaast een nieuw festival:

  • Het seizoen wordt jaarlijks afgesloten met Bos!Bos! is een nieuwkomer in het festivallandschap en meteen al een buitenbeentje. Met Bos! gaan we jaarlijks op zoek naar een buitengewone locatie in de natuur, industrieel erfgoed of publiek domein met uniek karakter. Het programma sloopt de muren van het muzikale hokjesdenken en vindt inspiratie in de locatie. Bos! is gezelligheid, Bos! is ontdekking, Bos! is helemaal Wilde Westen. 

Behalve deze projecten organiseert Wilde Westen een doorlopend programma van minstens 30 concerten per jaar. Die organiseren we zelf, maar vaak ook in samenwerking met geprivilegieerde partners. WW heeft een eigen concertzaal ook, nl. 'De Kreun', maar organiseert ook verschillende concerten op locatie (cfr. de "In Heaven"-reeks, op locatie in Départ, Pand A, Muziekcentrum Track*, etc ...)

Tenslotte organiseren we een aantal omkaderende (muziekeducatieve) activiteiten met centrale thema’s die zowel publiek als actieve muzikanten willen informeren én inspireren.