onze acties | Wilde Westen

U bent hier

onze acties

Sustain my Festival
Onder het motto 'Make our Festivals Green Again' roepen we ons festivalpubliek op om samen met ons te gaan voor een duurzame muzieksector. Festivals zijn de momenten bij uitstek om in te zetten op het verkleinen van onze ecologische voetafdruk en het sensibiliseren van ons publiek. 

Concrete acties vind je terug bij BOS! en Sonic City. 


Plastic
Op BOS! festival is de bar volledig plastic vrij, tijdens Sonic City werken we met herbruikbare bekers, tijdens Festival Kortrijk en Jazz Cats worden dranken in het glas geserveerd en in De Kreun gebruiken we bij alle concerten herbruikbare bekers. 

 

Mobiliteit

Onderzoek wees uit dat de verplaatsing van ons pubiek de grootste impact heeft op onze ecologische voetafdruk. Daarom proberen we bezoekers te overtuigen om voor duurzaam transport te kiezen. Tijdens Festival Kortrijk 2017 werd de Green Miles app getest. Deze app liet bezoekers toe hun (duurzame) kilometers te registreren, deze om te zetten in Green Miles en in te wisselen voor mooie voordelen. Na grondige evaluatie leek verdere investering in deze app (voorlopig) niet haalbaar.

Maar tijdens concerten en festivals blijven we ons publiek motiveren om zoveel mogelijk met de fiets te komen of te carpoolen met vrienden of andere concert- en festivalgangers. Openbaar vervoer in onze regio blijft helaas een probleem. Iets waar we in de toekomst samen met andere culturele partners een werkpunt van willen maken. 

Tijdens BOS! festival motiveren en belonen we wie met de fiets komt. We voorzien ook voldoende fietsenparking aan de ingang van het festival.


Food
Er heerst een veggie & vegan policy voor artiesten, publiek en medewerkers in De Kreun en op al onze festivals.


Afval
Tijdens festivals voeren we steeds een sterk afvalbeleid en gebruiken we duidelijke afvalsignalisatie ontworpen ism onze DEMO-partners.
De toiletten op BOS! festival zijn voorzien een biologisch afbreekbaar product om vervuiling van de grond- en bodemwater te vermijden.

In de rokersruimte van De Kreun hebben we asbaktegels voorzien en tijdens outdoor-activiteiten delen we herbruikbare peukzakjes uit. Op BOS! festival gaan we nog een stap verder en heerst er een algemeen rookverbod op het terrein. Er kan enkel gerookt worden in de daarvoor voorzien 'rookzone' nabij de bar. Wist je dat de natuur maar liefst 10 jaar nodig heeft om een peuk te verteren?

Maar ook communiceren produceert afval. Overschotten van onze affiches en gedateerde promobanners krijgen een tweede leven in respectievelijk cadeauomslagen, tassen en portemonees. Een samenwerking met dienstverleningscentrum Het Idee / De Branding, waarbij de tassen en portemonees verkocht worden in hun winkel in het shoppingcentrum van Kuurne. De cadeauomslagen worden door ons gebruikt als verpakking van de Wilde Westen - cadeaubonnen


Papier
We engageren ons voor een slimmer beleid rond drukwerk. We reduceerden onze print reeds aanzienlijk en verwerken overschotten van affiches tot cadeauomslagen in samenwerking met De Branding, een dienstverleningscentrum dat werkt met mensen met een beperking. Vanaf 2020 hopen we van BOS! festival een printvrij festival te kunnen maken! Daarom roepen we ons publiek op hun tickets vóór 30 april 2022 te kopen, zodat flyer- en affichecampagnes niet meer nodig zijn. 


Water

  • De toiletten in De Kreun spoelen allemaal door op regenwater. 
  • In de backstage van De Kreun installeerden we een Aqualex-watersysteem. 
  • Op kantoor drinken alle medewerkers gefilterd leidingwater.

Dankzij BePlanet kregen we de mogelijkheid om te onderzoeken hoe we onze overschotten aan regenwater kunnen omzetten tot drinkbaar water voor het publiek. Wegens zeer strenge reglementering en hoge investeringskosten lukt het voorlopig niet om een veilig filtersysteem te installeren. Maar het onderzoek op zich was voor ons zeer leerrijk en we blijven alert voor nieuwe innovatieve en betaalbare systemen. 


Sociale Duurzaamheid

Wilde Westen biedt al zijn activiteiten aan, aan het sociale UiTPAS-tarief. Sinds kort werken we ook samen met REFU-Interim: een atypisch interimkantoor voor anderstalige nieuwkomers (asielzoekers, vluchtelingen en andere groepen met een recente migratie-ervaring). Nieuwkomers komen door deze werking in contact met Nederlandstaligen, leren de taal, doen ervaring op, participeren aan vrije tijd en cultuur én bouwen sociale contacten op. Refu-interim geeft nieuwkomers een identiteit die losstaat van het ‘vluchteling’ zijn. Voor onze organisaties is het een kans om onze werking te versterken met extra gemotiveerde helpende handen.

In samenwerking met onze collega’s van Schouwburg Kortrijk, Kunstencentrum Buda, Theater Antigone en Unie der Zorgelozen stampten we ‘Club Cultuur’ uit de grond. Een cultuurtraject waarbij we minderheidsgroepen gratis toeleiden tot onze organisaties. Voor meer info, mail naar elice@wildewesten.be


Infrastructuur
Concertzaal De Kreun is het centrum van onze activiteiten. De laatse jaren deden we verschillende ingrepen en investeerden we in de verduurzaming van ons gebouw. 90% van de verlichting in de foyer en 80% van de podiumverlichting werd vervangen door LED verlichting en het ventilatiesysteem werd vernieuwd, waardoor ons elektriciteitsverbruik sterk daalde.