Bos! Festival | Wilde Westen

U bent hier

Bos! Festival

Aan het begin van de zomer presenteren we BOS! festival, een festival in de natuur, met respect voor de natuur. Ontdek hier wat van BOS! een duurzaam festival maakt.

Plastic FreeBOS! bant het gebruik van plastic bekers. Drank wordt aangeboden in de originele verpakking (fles of blik). Met deze actie schakelen we het gebruik van +/- 8.850 plastic bekers uit. Ook aan de cateraars op het terrein wordt er gevraagd om geen plastic te gebruiken.
Waste: Een afvalvrij terrein dankzij het waarborgsysteem op leeggoed aan de bar en voldoende goed gesignaleerde vuilbakken verspreid op het terrein.
Waste: Een peukenvrij terrein dankzij een algemeen rookverbod. Er is wel een aparte rookzone aan de bar, waar er verschillende peuk emmers staan. Er worden ook gratis herbruikbare peukzakjes uitgedeeld aan de DEMO stand.
Waste: De toiletten zijn voorzien van een biologisch afbreekbaar product om de vervuiling van grond -en bodemwater te vermijden.
Communication: We streven naar een printvrij festival in de toekomst. Zo worden er geen programmaboekjes geprint en uitgedeeld. We vragen bezoekers om een foto te nemen van het bord met timings aan de ingang van het festival. Deze actie zorgt er voor dat 1.200 programmaboekjes niet hoeven geprint te worden. Daarnaast sluiten we een deal met ons publiek dat indien iedereen volgend jaar zijn ticket vóór 30 april koopt, wij alle flyercommunicatie schrappen, daarmee kunnen we het milieu van 7.500 wegwerpflyers besparen.
Communication: Overschotten van affiches en promobaches krijgen een tweede leven in cadeau omslagen, beach bags, shoppingbags en portemonnees. Hiervoor werd een samenwerking opgezet met De Branding / Het idee, een dienstverleningscentrum dat werkt met mensen met een beperking.

Communication: We informeren het publiek aan de DEMO-stand en sensibiliseren ons publiek op het terrein zelf. 
Food: Volledige veggie en vegan catering zowel voor publiek, artiesten en medewerkers.
Transport: We motiveren en belonen wie met de fiets komt en voorzien voldoende fietsparking vlak aan de ingang van het festival.
We beperken de decibels om de nachtrust van de dieren te respecteren. En om de oren van de bezoekers en buurtbewoners te sparen.

Én voor het eerst werken we samen met Refu Interim: een atypisch interimkantoor voor anderstalige nieuwkomers (asielzoekers, vluchtelingen en andere groepen met een recente migratie-ervaring). Nieuwkomers komen door deze werking in contact met Nederlandstaligen, leren de taal, doen ervaring op, participeren aan vrije tijd en cultuur én bouwen sociale contacten op. Refu Interim geeft nieuwkomers een identiteit die losstaat van het ‘vluchteling’ zijn. Voor onze organisaties is het een kans om onze werking te versterken met extra gemotiveerde helpende handen.
Sociale duurzaamheid is een pijler waar Wilde Westen dankzij de samenwerking met UiTPAS al langer op inzet, maar de komende jaren nog veel sterker wil in groeien.