Wilde Wandelen? - Meskerem Mees Afstand: 9km, Locatie: Merendree

U bent hier

Wilde Wandelen?

Wilde Wandelen? - Meskerem Mees

10.12.2020 to 31.12.2020
Afstand: 9km
Locatie: Merendree

Ze heeft de rauwe kwetsbaarheid van Joan Shelley, de panache van Carla Bruni en een stemgeluid zo puur als bronwater. De Oost-Vlaamse singer-songwriter Meskerem Mees, een grande dame van eenentwintig, neemt je bij je nekvel en laat je niet meer los. Louter met behulp van haar intrigerende stem, haar akoestische gitaar en de cello van haar buddy Febe, tovert ze haar gelaagde en zorgvuldig opgebouwde songs om tot zoete earcandy. Haar melodieën blijven hangen en de refreinen zetten zich als weerhaken in je vast.

Met haar debuutsingle ‘Joe’ verovert Meskerem medio 2020 de ether en àlle harten. ‘Joe’ stoomt direct door tot de eerste plaats in De Afrekening van Studio Brussel. Ook toonaangevende buitenlandse media als Consequence of Sound (USA) en FIP Radio (Fr) vallen als een blok voor de jonge Gentse. Een mooie reeks zomerconcerten volgt en in het najaar maakt ze opnieuw indruk met haar geniale en vaak onherkenbare covers in het vrijdagse ochtendblok van Michèle Cuvelier op Studio Brussel. Op 18 oktober 2020 schrijft Meskerem Mees haar naam bij op het legendarische palmares van Humo’s Rock Rally en breekt ze definitief door tot het grote publiek.

In het najaar 2021 mag je alvast beginnen uitkijken naar een betoverend debuutalbum. 

Ontdek hier de wandeling van Meskerem Mees. Ga je alleen op pad? Bring your headphones! Meskerem maakte voor deze gelegenheid ook een playlist en zorgde voor een 'perfect pairing': de omgeving en de playlist gaan hand in hand.

We treffen Meskerem Mees in Merendree, in het huis van haar ouders, waar ze part-time verblijft. ''Ik heb nog een kot in Gent, maar ik pendel heel graag tussen de stad en Merendree. Hier is het lekker rustig.''  Casa Mees ligt toevallig pal aan de Vallei van de Oude Kale: een vrij toegankelijke natuursite, met uitzondering van enkele delen (Zuurhoek). 's Winters staan sommige delen soms kort onder water, dus trek je laarzen aan voor je aan deze flinke wandeling begint. 

''We zijn hier op een boogscheut van Gent, maar hier zit je pal in de natuur.'' De Vallei van de Oude Kale is een lappendeken van hooilanden en graasweiden, oude knotwilgenrijen, kleine veldbosjes en talrijke sloten. Langs het traject van ruim tien kilometer dat de Oude Kale aflegt tussen Nevele en Vinderhoute, zijn heel wat bijzondere plekjes te vinden. Een daarvan ligt op het einde van de wandeling, als we even uitwijken naar een aangelegd BMX-parcours met verder een prachtige vijver. ''Dit is mijn chillspot'', zegt Meskerem, die duidelijk nog niet uitgekeken is op het natuurschoon van Merendree. Een smalltown girl met oprechte liefde voor haar geboortedorp. 

Aanvulling op de route van Meskerem: De Molenmeers is vrij toegankelijk voor wie de natuur van dichterbij wil beleven. Het is een vroegere zandwinningsput langs de Oude Kale in eigendom van Waterwegen en Zeekanaal, die al ruim 15 jaar beheerd wordt door Natuurpunt. Via een goed verborgen wegeltje in de Molendam, dat begint waar een bordje van Natuurpunt staat, bereik je de ingang van de Molenmeers en kan je het hele gebied verder verkennen langs het wandelpad rondom de plas. Het water is er erg zuiver, en brengt een weelde van onderwaterleven met zich mee.

''Zonder Natuurpunt zou er geen sprake geweest zijn van een groene 'Vallei van de Oude Kale.''  Dankzij deze verenigingen werden plannen uit de jaren 1980 om de Oude Kale recht te trekken en de oevers te betonneren gelukkig afgeblokt. Om de toekomst van de vallei veilig te stellen tracht Natuurpunt nu de meest waardevolle percelen aan te kopen en in samenwerking met plaatselijke landbouwers te beheren. Momenteel heeft Natuurpunt ongeveer 10 hectare in beheer, een oppervlakte die jaar na jaar gestaag toeneemt. Niet toevallig vertonen net deze percelen de hoogste biodiversiteit. Natuurpunt steunen kan via deze link

Deel dit event