Tom Pauwels & Karin Harrasser Lezing

U bent hier

Festival Kortrijk 2022

Ictus lezing
©Dimitri Naidofski & Violetta Wakolbinger

Tom Pauwels & Karin Harrasser

22.02.2022
COVID SAFE TICKET
Lezing
Enkel lezing€15
Combiticket lezing + concert Ictus€26

Bij tickets gekocht aan een voordeeltarief wordt een geldig kortingsbewijs gevraagd aan de ingang.

De ticketfee is inclusief reservatiekost.

Tijdschema
19:30
Begin lezing / Début conférence
21:30
Einde lezing / Fin conférence
Organisatie
organisatie van Postuniversitair Centrum

Lezing "(De)kolonisatie van inheemse muziek in Colombia"

Inleiding op ‘Eupepsia / Dyspepsia’ van Ictus

Wil je meer halen uit concerten en je muzikale kennis verruimen? Postuniversitair Centrum biedt een verhelderende verkenning, een beter begrip en meer muzikaal genot tijdens deze boeiende lezing.

In de 18e eeuw ontstonden tijdens de jezuïtenmissies naar het Boliviaanse Chiquitanía eigenaardige, maar prachtige hybridegenres uit de samensmelting van barokmuziek en inheemse cultuur. De pater jezuïeten zagen hun missionaire activiteit als een spirituele verovering ter ondersteuning van de kolonisatie van het land. Ze beseften dat bekering onder dwang weinig duurzaam was en gebruikten daarom gebed, verhalen en muziek om de inheemse bevolking naar hun Europees-christelijke wereld te lokken. Dit maakt het lastig om de Europese verovering zomaar ongedaan te maken. Europa werd er in gemasseerd, opgenomen, verteerd.

De voorstelling van Ictus stelt de langetermijneffecten van cultureel geweld in vraag: intrusie, kruisbestuiving, toe-eigening, verwerking...

De Oostenrijkse musicologe Karin Harrasser en Tom Pauwels komen de lecture-performance Eupepsia/Dyspepsia, an Archive of Appropriations — die op 12 maart 2022 op Festival Kortrijk geprogrammeerd staat — vanuit een academisch perspectief toelichten. Prof. Dr. Karin Harrasser is vice-rector aan de Kunstuniversität Linz en wijdt sinds vele jaren haar onderzoek aan de culturele kolonisatie en dekolonisatie van Colombia. Tom Pauwels is gitarist en artistiek directeur van Ictus, een hedendaags ensemble met wereldfaam dat bekend staat om zijn vernieuwende concertformats en inhoudelijke diepgang.

Samen gaan ze met het publiek in gesprek over hoe de denkoefeningen eruit zouden kunnen zien voor ons - Europeanen - die kunnen helpen om de veroveringsverhalen te dekoloniseren. Hoe kunnen we een ander verhaal vertellen, dat de verwoestingen van de kolonisatie niet vergeet, zowel op fysiek als cultureel niveau?

Info: Karin Harrasser zal haar deel van lezing in het Engels doen.

Enkel ticket lezing: €15 (incl. drankje)
Combiticket lezing + concert Ictus 12 maart 2022: €26.
Beperkt aantal tickets beschikbaar. Geldig zolang de voorraad strekt.
Inschrijven enkel via puc.kuleuven.be voor 15.02.

Deel dit event