Sound Art in Public Spaces I.h.k.v. Stadsfestival WONDER

U bent hier

Nieuw
Logo Sounds Now

Sounds Now

©Felix Blume

Sound Art in Public Spaces

15.10.2021 to 14.11.2021
COVID SAFE TICKET
I.h.k.v. Stadsfestival WONDER

Sound Art in Public Spaces is enkel te bezoeken als onderdeel van WONDER.

Tijdschema
15.10-14.11.21
Organisatie
i.s.m. Wonder

WONDER, het creatieve stadsfestival, is klaar voor een tweede editie. De Van Marcke site vormt gedurende vier weken een bijzondere expolocatie waar verschillende Kortrijkse culturele, creatieve, socio-economische en onderwijsinstellingen hun eigen insteek brengen op het thema 'PLEASE, HAVE A SEAT'. Ook Wilde Westen is van de partij! "Sound Art in Public Spaces" presenteert enkele uitdagende geluidskunstinstallaties, gecureerd door Raquel Castro.

Sound Art in Public Spaces

Over de expo: Rethinking public spaces 

Voor curator Raquel Castro horen onze steden geen “betonnen jungles” te zijn, maar net enorme leefgebieden voor diverse fauna en flora. De stedelijke openbare ruime moet daarom herdacht en heropgebouwd worden op een inclusieve manier – zodat zowel mensen als planten en insecten zich er thuis voelen. Het is voor Castro de enige manier om de huidige klimaatcrisis aan te pakken. Creatieve verhalen – zoals de geluidskunstinstallaties op deze expo – kunnen ons helpen om op een andere manier naar de klimaatuitdagingen te kijken.

“Geluid kan een enorme bron van inspiratie zijn, het triggert onze verbeelding en zet aan tot actie. In tegenstelling tot beeld, dat oppervlakkig blijft, zet geluid ons middenin onze omgeving en brengt ons dieper bij de kern” – Raquel Castro

Verspreid over maar liefst vijf Europese steden, brengt de tentoonstelling Sound Art in Public Spaces het publiek in een onbekende maar zinnenprikkelende omgeving. Deze auditieve ervaring laat je niet onberoerd en zet je recht tegenover de natuur: hoe gaan wij ermee om, welke impact hebben onze keuzes op ons als mens en de andere organismen van onze planeet, ieder met zijn noden en levensritmes. Geluidsinstallaties vormen de kern van de tentoonstelling met als doel nieuwe inzichten teweeg te brengen en aandacht te vestigen op noodzakelijke maatschappelijke veranderingen.

Raquel Castro (1976) is een Portugese soundscape researcher, documentairemaker en curator van geluidskunsttentoonstellingen. Haar oeuvre omvat uitgebreid en veelzijdig onderzoek naar geluid, maar ook mediaproducties en curatorschap binnen de geluidskunsten.

 

Op het programma

Curator Raquel Castro selecteerde voor de expo in Kortrijk vier werken binnen het thema 'Rethinking public spaces'. Volgens Castro is er in onze openbare ruimte te weinig (vrij toegankelijke) natuur. Elk van deze werken bootst iets uit de natuur na: het gezoem van bijen, het geluid van ritselende bladeren... maar dan op een artificiële manier. Door deze artificiële natuur binnen te brengen in een industriële omgeving, zoals de Van Marcke site, laat ze bezoekers nadenken over hoe ver we als mens willen gaan in de maakbaarheid van de wereld. We maken alles, dus maken we binnenkort ook natuur wanneer de klimaatverandering verschillende fauna en flora heeft doen uitsterven? 

Félix Blume - 'Essaim / Swarm'

Sonoscopia - 'Liquid Aesthesia'

Gabey Tjon a Tham - 'The Monads'

Gil Delindro - 'Burned Cork - Resilience'

 

Deel dit event

Sounds Now: Europees project
Creative Europe
Sounds Now: Europees project