Essaim / Swarm Félix Blume

U bent hier

Essaim / Swarm

15.10.2021 to 14.11.2021
Félix Blume

Elke kleine luidspreker (en er zijn er 250!) in de ‘Swarm’ installatie reproduceert het geluid van een zoemende bij. Ze worden als een cluster opgehangen in de tentoonstellingsruimte en bieden verschillende mogelijkheden tot luisterervangingen, van een individuele beleving tot luistersessies in groep. De bezoeker wordt uitgenodigd om de kleine klankobjecten van dichtbij te ontdekken en zich te laten onderdompelen in de geluidswereld van de bijen - om als het ware een te worden met de zwerm. Je hoort een verzameling van persoonlijke zoem-getuigenissen van deze harde werkers, die normaal gezien in de schaduw verdwijnen van de koningin. We luisteren naar het gezang, het geschreeuw en de onderlinge roddels van dit bezige ‘bijen-lucht-koor’.

Het geluid van de bijen werd opgenomen in een daartoe speciaal ontworpen opnamestudio, waardoor we de mogelijkheid hadden om het gefoerageer tijdens hun vlucht vast te leggen op een geluidsdrager.

Benieuwd naar het opnameproces? Neem een kijkje op de website van het project!


Félix Blume

Félix Blume (Frankrijk, 1984) is een geluidskunstenaar en geluidsingenieur. Hij woont en werkt momenteel in Mexico, Brazilië en Frankrijk.

Geluid ligt aan de basis van zijn artisieke praktijk en komt aan bod in geluidsstukken, video’s, performances en publieke interventies. Zijn werk stelt actief luisteren centraal en nodigt ons uit om op een andere en nieuwe manier onze omgeving te ‘horen’. Blume werkt graag samen met verschillende gemeenschappen en gebruikt de publieke ruimte als context voor zijn creaties, zowel voor het maken als het presenteren ervan. Hij heeft een bijzondere fascinatie voor oude mythes en hun hedendaagse interpretaties, voor de menselijke dialoog binnen de stedelijke context en voor hoe stemmen ons meer vertellen dan louter woorden.

Zijn werk werd al uitgezonden op radiozenders over de hele wereld. Hij kreeg de “Soundscape” prijs voor zijn videoinstallatie ‘Curupira,Creature of the Wood’ en de “Pierre Schaeffer” prijs voor zijn werk ‘Los Gritos de Mexico’ op de Phonurgia Nova Awards.

Deel dit event