Uitverkocht

Festival van Vlaanderen Kortrijk 2019

20.11 2018 to 04.12 2018

Een Muzikale Inleiding op Festival Kortrijk in drie avonden

Klassieke Muziek: Wie goed luistert, hoort meer

tickets

3 lezingen
€40
1 lezing
€15

Inschrijven voor de lezingen kan enkel via www.puc.kuleuven-kulak.be.

Wil je meer halen uit concertavonden en je muzikale kennis verhogen? Dan biedt Postuniversitair Centrum in samenwerking met Universiteit Derde Leeftijd (UDL) je een verhelderende verkenning, een beter begrip en meer muzikaal genot tijdens drie boeiende lezingen. Bevlogen musicologen Jan Christiaens en Katelijne Dessein gaan in op het thema en het programma van Festival Kortrijk 2019.

 

Dinsdag 4 december - Simplexity. Over de bedrieglijke eenvoud van Brahms en Sjostakovitsj

SPREKER: JAN CHRISTIAENS
In deze luisterlezing nemen we de bedrieglijke eenvoud van Brahms en Sjostakovitsj onder de loep. Bedrieglijk, want de ontstaansgeschiedenis van Brahms’ eerste pianoconcerto leert dat de componist lange tijd worstelde met de partituur. Hoe dat kwam, en wat hem precies kwelde, kom je te weten op deze luisteravond. Verder staan we stil bij twee strijkkwartetten van Sjostakovitsj. Anders dan vele tijdgenoten verkoos Sjostakovitsj niet uit te wijken naar betere oorden, maar bleef hij trouw aan zijn geboorteland. Het is een klein wonder dat hij, met de hete adem van Stalins oerconservatieve cultuurpolitiek in de nek, toch vernieuwende muziek op papier zette. Hoe hij trouw kon blijven aan zijn inspiratie zonder Stalin voor het hoofd te stoten, ook dat kom je te weten in deze luisterlezing.
 

Dinsdag 20 november - componistenportret van G.F. Händel
Dinsdag 27 november - J.S. Bachs cellosuites

SPREKER: KATELIJNE DESSEIN
Georg Friedrich Händel werd in 1685 in Halle (Duitsland) geboren. In datzelfde jaar zag ook Johann Sebastian Bach - nog geen 150 km verder - het levenslicht. Ze zouden de grootste componisten van hun tijd worden en zijn twee iconen van de Duitse cultuur. Toch hebben ze elkaar nooit ontmoet en ontwikkelden ze een heel eigen muzikale taal. Händel was de kosmopoliet van de twee: een nieuwsgierige reiziger die bij uitstek hield van muziekdrama. Bach is vooral bekend om zijn indrukwekkend religieus oeuvre maar hij componeerde ook muziek ‘pour le divertissement et le plaisir’ aan het calvinistische hof van Köthen. Tijdens deze periode ontstonden onder meer de zes beroemde suites voor cello. Tijdens de lezingen worden het leven en oeuvre van Händel en Bach besproken en toegelicht met aantrekkelijke luistervoorbeelden.

Deel dit event

Een organisatie van: