Burned Cork - Resilience Gli Delindro

U bent hier

Logo Sounds Now

Sounds Now

©Gil Delindro

Burned Cork - Resilience

15.10.2021 to 14.11.2021
Gli Delindro

Burned Cork – Resilience is een directe hommage aan het meer dan honderd jaar oude vakmanschap van de Portugese kurkarbeiders. Dit kunstwerk wil een herinterpretatie zijn van hun historische vak, door symbolisch gebruik te maken van een eikenboom die verwoest werd door bosbranden in 2021.

De zomer van 2021 ging de geschiedenisboeken in met de meest intense bosbranden sinds het begin van de metingen: rookwolken van de bosbranden in Siberië bereikten voor de eerste keer de Noordpool sinds mensenheugenis. 800 megaton CO2 werd de lucht ingeblazen sinds begin juni in Siberië alleen al, en daarmee werd het record van het jaar ervoor verdubbeld. Volgens de European Copernicus Monitoring Service (CAMS) stootten deze branden meer CO2 uit in twee maanden dan Duitsland gedurende een volledig jaar.

Deze klankinstallatie gebruikt de verbrande eikenschors als een akoestische topografie, die klank genereert door middel van direct contact met het oopervlak van de boom. Het werk maakt deel uit van een breder cross-disciplinair programma dat zich focust op het inzetten van de Quercus Suber “Cork Oak” als een preventie- en bosbeheermiddel.

De kunstwerken uit de reeks ‘(Un) Measurements’ vormen een symbool van veerkracht tegen bosbranden, en werden ontwikkeld tijdens een residentie in “Rural Vivo”, een Portugese ecologische en culturele vereniging die haar bestaan wijdt aan het behoud van door UNESCO beschermd natuurlijk erfgoed.

Video van het werk '(Un) Measurements'

Gil Delindro

Gil Delindro is een geluids- en mediakunstenaar die internationale faam kreeg door locatiegebonden milieukritisch onderzoek, meer specifiek naar uitdagende landschappen wereldwijd, geïsoleerde gemeenschappen en extreme geologische en weerspatronen.

Delindro’s werk vertaalt de vluchtige processen van organisch materiaal – zoals water, hout, aarde en geologisch afval – in uitgebreide klanksinstallaties, vaak met een ruimtelijke insteek. Zijn sculpturen gebruiken het onvoorspelbare effect dat water, weersomstandigheden, erodie en atmosferische condities op het gebruikte materiaal heeft, en stellen die processen bloot aan speciaal daarvoor gemaakte akoestische tools. Dit resulteert in klankinstallaties die volledig autonoom zijn en de grens opzoeken tussen mens en natuur.

Delindro’s werk stelt het hedendaagse spanningsveld in vraag tussen de mens en zijn snel veranderende leefomgeving, en stelt de menselijke perceptie van ‘Natuur’ in vraag. Zijn praktijk die op research gebaseerd is zoekt de raakvlakken op tussen ecologie, geologie, antropologie en akoestische wetenschappen.

Deel dit event

Sounds Now: Europees project
Creative Europe
Sounds Now: Europees project