Brunchconcert Desguin Kwartet

U bent hier

Festival Kortrijk 2021

©Bart Boodts

Brunchconcert Desguin Kwartet

28.02.2021

Buitengewone omstandigheden vragen om een buitengewone editie. Daarom bouwen we achter de schermen en met de nodige creativiteit aan een zonnig en zomers Festival Kortrijk 2021. Van zodra we weer ‘mogen mogen’ presenteren we jullie een gevarieerd klassiek programma. Maar ook in tussentijd zitten we niet stil. Tijdens het weekend van 27 en 28 februari, wanneer Festival Kortrijk oorspronkelijk zou plaatsvinden, verhuizen we voor de gelegenheid naar het wereldwijde web voor een streepje klassiek.

Meer info over hoe je kijkt via livestream vind je hier.

Bekijk hier de fotoreportage door Wilde Westen huisfotograaf Carlo Verfaille

Op zondag 28 februari betreedt het jonge Desguin Kwartet het podium van de Schouwburgzaal voor een uniek live concert. Het kwartet is ontstaan aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen, waar ze afstudeerden met de hoogste onderscheiding. Kort daarop werd het kwartet geselecteerd voor het Orpheus Instituut voor kamermuziek in Gent en momenteel is het lid van de prestigieuze Pro Quartet Academy in Parijs. Onlangs nog werd Desguin Kwartet door Klara verkozen tot Supernova 2020. 

Speciaal voor dit online concert, verzorgt radioprogrammamaakster en presentatrice Katelijne Boon een warme introductie in de Schouwburgzaal in Kortrijk. Ze gaat ook in dialoog met Wolfram Van Mechelen (Viool), Ludovic Bataillie (Viool), Rhea Vanhellemont (Altviool) en Pieter-Jan De Smet (Cello), de vier jonge muzikanten die samen het Desguin Kwartet vormen.

Het Desguin Kwartet stelt een uitgekiend programma samen met werk van Peter Benoit, The Danish String Quartet en Ryelandt

De Vlaamse Peter Benoit, oprichter van Koninklijk Conservatorium van Antwerpen, trok na het behalen van de prestigieuze ‘Prix de Rome’ op studiereis naar Duitsland, waar hij zijn enige strijkkwartet vervolledigde in München. Het werd een groot succes: zijn muziek werd vergeleken met die van grootmeesters zoals Haydn en Mozart.

Joseph Ryelandt staat gekend als een van de voornaamste componisten van het Belgische fin de siècle. Hij is innig verbonden met Brugge, zijn geboortestad die momenteel in het bezit is van zijn integrale oeuvre.

The Danish String Quartet werd opgericht in 2001 toen de leden nog studenten waren. Rune Tonsgaard Sørensen, Asbjørn Nørgaard en Frederik Øland leerden elkaar als kinderen kennen op een zomerkamp voor amateurmuzikanten, de Noor Fredrik Schøyen Sjölin vervoegde het trio in 2008. Hun debuut op het Copenhagen Summer Festival in 2002 werd door New York Times geselecteerd als één van de beste concerten van dat jaar en van BBC3 ontvingen ze de titel 'New Generation Artist for 2013-15'. Sinds 2007 cureert het viertal jaarlijks hun eigen festival 'DSQ Festival' in Kopenhagen. In 2014 herwerkten ze op hun album 'Wood Works' Scandinavische volksliederen naar arrangementen voor strijkers.

Programma

Peter Benoit
Strijkkwartet in D opus 10

I. Allegro. Anima e fuoco

II. Scherzando. Presto

III. Larghetto

IV. Allegro. Anima

Ryelandt
Adagio voor strijkkwartet opus 13

Danish Traditionals (arranged by The Danish String Quartet)
I. Stædelil

II. Ack Värmeland, du skona

III. The Peat Dance

Om dit zondagse matineeconcert helemaal gezellig te maken, stelde Pand.A samen met Dotsandbullets, Julma kroketjes en Smikkelbaar een heerlijke brunch/aperobox samen. Zo kunt u met een hapje en een drankje genieten van een broodnodige streep klassiek.

Meer info over de box & hoe je deze kan bestellen, vind je hier.

Het programmaboekje voor dit concert vind je hier.

Deel dit event

Kulak
De Nationale Loterij