U bent hier

14.03 2020

Ansatz Der Maschine

Album Release Show
20:00

tickets

Voorverkoop Wild Card
€10,5
Voorverkoop -18 jaar of studentenkaart
€10,5
Voorverkoop
€13,5

Bij tickets gekocht aan een voordeeltarief wordt een geldig kortingsbewijs gevraagd aan de ingang.

De ticketprijs is inclusief reservatiekost.

uitpas

Vier jaar na Tattooed Body Blues trakteert Ansatz der Maschine, het geesteskind van de Kortrijkse indietronicamuzikant Mathijs Bertel, ons op een nieuwe plaat. Met Burial Songs lijkt Ansatz een hoofdstuk af te sluiten. ‘Na vijf langspelers in vijftien jaar is voor mij de cirkel rond’, vertelt Bertel. Nu ik mijn ambacht beter beheers, slaag ik er eindelijk i mijn verhaal te vertellen, zonder compromissen. Ieder nummer heeft zijn eigen noodzaak. Dat verklaart meteen de hoge intensiteitsgraad van Burial Songs.’

Afscheid nemen en loslaten zijn de centrale thema’s op de plaat.  Een gevoel, een periode, een geliefde ze worden allemaal letterlijk onder de grond gestopt. Maar dat gebeurt niet zonder een gapende leegte achter te laten. Geen wonder dus dat Mathijs Bertel dit keer voor de klassieke vorm van het requiem heeft gekozen. ‘Muziek is het belangrijkst in je leven op momenten dat je heftige emoties te verwerken krijgt, zoals bij rouw en verlies. Ze biedt troost, geeft houvast en helpt je je verdriet te kanaliseren’. Het artistieke uitgangspunt van Ansatz der Maschine is sinds The Postman is A Girl (uit 2006) niet drastisch veranderd. Bertel en zijn gezellen maken nog steeds elektro-akoestische muziek, waarin alledaagse geluiden steevast in een bevreemdende context worden geplaatst. Naast laptopbeats, synths en elektrische gitaren eisen vooral harp, cello en basklarinet een prominente plaats op in het geluidsbeeld.
Mathijs Bertel, die in de voorbije jaren heel wat dans- en theatervoorstellingen van een soundtrack voorzag, ziet zichzelf veeleer als een componist, die films maakt voor het oor, dan als een songwriter pur sang. 
  

Deel dit event