Wilde Wandelen? - Hendrik Lasure Afstand: 4 km, Locatie: Sint Annabos, Antwerpen

You are here

Wilde Wandelen?

Wilde Wandelen? - Hendrik Lasure

10.12.2020 to 31.12.2020
Afstand: 4 km
Locatie: Sint Annabos, Antwerpen

Hendrik Lasure (°1997) groeide op in een ouderlijk nest van muzikanten. Klassiek geschoold vond de jonge Lasure snel zijn ding in de jazzafdeling, deelde een pianoklas met andere jonge jazzwolf Bram De Looze en leerde van Diederik Wissels, John Ruocco en Kris Defoort de knepen van het vak. Tijdens een muziekstage van Jeugd en Muziek leerde hij Casper Van De Velde kennen. Daar werd de kiem gezaaid voor hun duo SCHNTZL, de band die net voor de tweede lockdown samen met Ben Bertrand in onze Concertstudio zou aantreden, maar het heeft niet mogen zijn.

Maar Lasure kijkt verder dan alleen maar SCHNTZL. Zo duikt hij eveneens op in Thunderblender, een Brussels based jazztrio met Ierse saxofonist Sam Cornerford en drummer Jens Bouttery (Hi Hawaii). Verder musiceert hij nog bij Amber Haze waar hij samen met Casper Van De Velde een trio vormt met de Italiaanse vocalist Francesca Palamidessi. Lasure speelt ook bij eclectische artpopformatie Bombataz. Denk: funky bassen, vernuftige jazzritmes en catchy synths. Denk ook: "BeraadGeslagen meets Animal Collective, maar dan in de eighties." (HUMO). Bij Bombataz speelt ook Vitja Pauwels, een van de gitaristen van Warm Bad. Met Warm Bad waagt Hendrik Lasure zich aan intimistische pop gehuld in een licht parfum van jazz. Vorig jaar stond Warm Bad nog geprogrammeerd op de eerste editie van ons Jazz Cats festival.

In 2015 werd Lasure onderscheiden als beste componist tijdens het internationaal jazzconcours in Avignon (Frankrijk). Dit jaar werd hij gekroond tot Jazzcomponist van het jaar. Dat maakte Sabam for Culture in september bekend op het podium van Jazz Middelheim 1.5. De Auteursvereniging beloonde de jonge componist (23) voor zijn album ‘Garden Head’ met het ensemble Warm Bad. De jury sprak lovende woorden:“Lasures composities brengen eigenzinnige jazz, speelse pop, pittige improvisatie en mysterieuze hedendaagse invloeden bij elkaar. Ze zijn regelmatig echte oorwurmen en vormen live steevast een platform voor verdere exploratie. Hendrik belichaamt als geen ander de veelzijdigheid en unieke charme van de jonge Belgische jazz. Dit is een statement van een muzikant pur sang.” 

Wilde Westen treft de onwaarschijnlijk veelzijdige Hendrik Lasure aan in Antwerpen, waar hij sinds enkele maanden samen met zijn vriendin resideert. Na enkele jaren Brussel is Antwerpen nu zijn nieuwe thuis.

Ontdek hier de wandeling van Hendrik Lasure. Ga je alleen op pad? Bring your headphones! Hendrik maakte voor deze gelegenheid ook een playlist en zorgde voor een 'perfect pairing': de omgeving en de playlist gaan hand in hand.

We ontmoeten Hendrik op de parking van Manège Alberdienst aan Linkeroever, van waar je gemakkelijk het Sint-Annabos kan betreden. Het bos is een parel van de stad Antwerpen, maar weinig bekend bij mensen die niet uit de stad komen. Het bos ligt op minder dan drie kilometer van de grote markt, is 96 hectare groot, herbergt onder meer een vijftal roofvogelsoorten en is een pleisterplaats voor spechten. Het vormt een belangrijke buffer voor geluidsoverlast en fijnstof tussen de ring, de industrie en woonkernen. Dit bos kan gezien worden als de linkerlong van de stad Antwerpen; een rechterlong heeft Antwerpen niet.

Weetje: waar nu het St-Annabos staat werd in 1945 door de Amerikanen een transitkamp gebouwd. Tot 1946 verbleven er Amerikaanse soldaten die net van het front terugkeerden en Duitse krijgsgevangenen. Toen het kamp werd afgebroken werd het terrein gebulldozerd, maar de wegen die nu nog door het St-Annabos lopen zijn eigenlijk nog altijd de wegen van Camp Top Hat. Ook een waterput van het kamp is een zeldzaam overblijfsel uit die tijd.

''Het was de bedoeling om dieper in het bos te gaan, maar het is tegenwoordig deels afgezet'', onze wandeling werd dus door omstandigheden deels ingekort. Het werd de kortste van onze reeks Wilde Wandelingen, maar gaat desalniettemin gepaard met een playlist die nauwkeurig is opgesteld. Eentje die ons verraste, want voor een eind jaren '90 geboren millenial bulkt de lijst van de nostalgie en het experiment. In het lichaam van de jonge jazzwolf schuilt zowaar een oude ziel. Hoe kan het ook anders als een playlist begint met een bijna tien minuten durend Sonic Youth nummer? ''Voor mij een recente ontdekking'' zegt Hendrik, maar de band rond Thurston Moore bleef plakken. Met het nieuws dat Thurston enkele jaren geleden ons eigen Sonic City festival cureerde, scoorden we dan meteen ook een puntje.

Verder in de playlist? Eeuwige klassiekers als PJ Harvey, maar dan beperkt tot twee nummers uit haar album 'White Chalk'.  "Eigenlijk luister ik zelf bijna nooit naar playlists. Ik ben nog een van die mensen die albums op z'n geheel beluistert. Een album vertelt een verhaal, en toont hoe of waar een muzikant zich positioneert in de tijd. Een album is letterlijk en figuurlijk een momentopname. Ik vind het altijd moeilijk om nummers weg te denken van dat geheel.''

Naast Sonic Youth en PJ Harvey vinden jullie ook Burial, Sun Kil Moon, maar evengoed Talawit Timbouctou ('Takamba', de traditionele muziek uit het noorden van Mali) en avant-garde componist William Basinski. Needless to say dat de playlist even eclectisch is als zijn maker, en beiden zeker het ontdekken waard.

Partagez cet événement