Projecten | Wilde Westen

You are here

Projecten

Wilde Westen is gangmaker voor een resem educatieve en innovatieve projecten.

1. Spoetnik

Spoetnik is hét nieuwe traject voor Kortrijks opkomend talent. Binnen Spoetnik krijgen beginnende bands of artiesten de ruimte om te experimenteren, te proberen, zonder schaamte tegen de grond te gaan, uit fouten te leren en zo alleen maar beter te worden!

Wilde Westen wordt jouw muzikale metgezel en zal je begeleiden op je muzikale reis. Wilde Westen biedt met Spoetnik ondersteuning en advies aan. Zodat jij en je band met een volgeladen rugzak kunnen vertrekken en groeien naar jullie ambities.

Waarvoor kan je bij Spoetnik terecht?

- Ondersteuning/vrijblijvende info: zit je met concrete vragen rond livemuziek, ben je op zoek naar een repetitieruimte of een andere muzikale vraag? Stel ze aan jatse@wildewesten.be. Hij voorziet je met plezier van een antwoord of verwijst je door naar de gepaste persoon.

- Workshops: doorheen het jaar bieden wij verschillende workshops aan. Ontdek ze hier onder de filter 'workshops/educatie'.

- SPOETNIK Sessies: af en toe plaatsen wij lokaal talent in onze DAK- of zaalsetting om twee live tracks op te nemen. Ontdek alle SPOETNIK Sessies hier.

- Artist in Residence: ieder jaar kiezen wij één artist in residence via het Lotto Wild Talent parcours. De open call wordt jaarlijks rond februari gelanceerd. Op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg onze website en social media op de voet.

- Kansenparcours: Wilde Westen is partner van Sound Track. De talentenjacht die jaarlijks wordt georganiseerd door de Vlaamse/Brusselse clubs. Alles over de afgelopen editie vind je hier. De volgende editie vindt plaats in 2022.

- Lokale Helden: tweejaarlijks vindt Lokale Helden plaats. Zet alvast 30 april 2022 in je agenda! Meer info over hoe deelnemen en het project vind je hier.

- Spoetnik podia: tbc!

Spoetnik is ook een satelliet die constant op zoek is naar verrassend lokaal talent! Wil jij je band/project aan ons voorstellen? Stuur dan een mailtje naar jatse@wildewesten.be, en wie weet sta jij binnenkort op één van onze podia.

2. young curators

Wilde Westen werkt met 'Young Curators'. Vijf jongeren tussen 18 en 26 jaar kunnen een jaar lang hun ding doen binnen onze programmatie. Het vijftal krijgt tijdens het concertseizoen volledig carte blanche om enkele avonden naar hun voorkeur in te vullen. Ook de communicatie en de productie van hun concertavonden ligt volledig in hun handen. Young Curators aan de macht, uiteraard met de hulp van Wilde Westen: die hen doorheen het traject begeleidt met workshops en advies.

Ontdek hier wie de Young Curators voor seizoen 2019 - 2020 waren.

3. Portie gemengd

In coronajaar 2021 lanceerden Wilde Westen en Muziekcentrum Track 'Portie Gemengd'. Muzikanten uit totaal verschillende werelden worden uitgenodigd om samen in residentie te gaan.

Ontdek hier de eerste drie muzikale koppels die gevormd werden.

4. sounds now

Sounds Now is een nieuw, Europees project dat diversiteit verzoent met de wereld van geluidskunst en hedendaags klassiek. Het project bestaat uit curator labs, educatieve programma's, eigen producties, symposia en onderzoek. Deelnemers krijgen de kans om ervaring op te doen in divers en inclusief cureren binnen de geluidskunst en hedendaags klassieke wereld. Daarnaast beoogt het project de poule van huidige geluidskunst curatoren te diversifiëren en de thematiek bespreekbaar te maken. 

Meer info over Sounds Now x Wilde Westen vind je hier
Meer info over het volledige project vind je hier

Sounds Now is een samenwerking tussen Wilde Westen, Musica, Huddersfield Contemporary Music Festival, November Music, Onassis STEGI, SPOR Festival, Time of Music, Transit, Ultima en Creative Europe

5. remaiin

REMAIIN (Radical European Music and its Intercultural Nature) is een project dat onderzoekt welke invloed niet-Europese culturen hebben op de experimentele, avantgarde en vernieuwende muziek van het heden en het verleden. De kernactiviteiten van het project zijn concerten, tentoonstellingen en performances. Deze worden gekoppeld aan seminaries die het werk analyseren en bespreken in de huidige context. Vier organisaties maken deel uit van REMAIIN, waarvan drie festivals en een concertreeks: Skaņu Mežs (Letland), Wilde Westen (België), Out.Fest (Portugal) en Kontraklang (Duitsland) - en wordt medegefinancierd door het programma "Creative Europe" van de Europese Unie.