You are here

13.03 2019

JazzClass Series: Belgian Jazz

“Van gouden generatie tot jong geweld”
19:30
22:00

tickets

Voorverkoop
€35

De ticketprijs is inclusief reservatiekost.

Let op: dit is een driedelige lesreeks!
woensdag 13/03/2019, 20/03/2019 en 27/03/2019 telkens van 19u30 – 22u

De Belgische jazzscene is behoorlijk levendig en bloeiend en behoort tot de top van Europa. België stond zelfs aan de wieg van de Europese jazz. Al in 1927 trokken de eerste Belgische muzikanten naar Londen om er jazzmuziek op te nemen, in navolging van hun grote Amerikaanse voorbeelden.

In de jaren 60 en 70 kende de jazz in ons land een moeilijker periode en werd de muziek verbannen naar cafés en kleinere clubs. In de jaren 80 volgt dan de zogenaamde ‘gouden generatie van de jazz’ met klinkende namen als Bert Joris, Frank Vaganée, Kris Defoort en Jeroen Van Herzeele. De jazz kwam uit de kroeg en werd ernstig gewaardeerd. In hun spoor trokken andere muzikanten zelfs naar het conservatorium om er jazz te gaan studeren. Die gouden generatie leeft nog steeds door en ook vandaag bloeit, borrelt en stampt het in de Belgische jazzwereld. Hoe zit het met de jazz in België? Welke evoluties hebben we doorgemaakt? Wie zijn de muzikanten die vandaag de podia bespelen? We leggen het accent op een nieuwe lichting jazzgroepen zoals STUFF, Pomrad, BRZZVLL, Nordmann, SCHTNZL,... die de grenzen openbreken en buiten de lijntjes kleuren. Waar halen ze de mosterd? Zien we trends? Jonge Belgische muzikanten gaan steeds vaker vroeger buitenlandse samenwerkingen aan en trekken een heleboel invloeden binnen in de jazz (elektro, funk, rock, …). Hoe geven ze de rijke jazztraditie een plaats?

Meer dan stof genoeg voor gepassioneerd jazzkenner Frederik Goossens!

Met handige tips, boeiend luister- en videomateriaal en een syllabus zorgen we er bovendien voor dat iedere cursist ideaal wordt voorbereid op de concerten op uw podium. Daar ontdekt u dan in real time waar het hart van de Belgische jazz klopt.

PRAKTISCH
3-delige lessenreeks, telkens twee uur. Syllabus inbegrepen
Lesgever: Frederik Goossens is docent jazzgeschiedenis en methodiek aan het conservatorium van Gent) Hij geeft avondcursussen muziekgeschiedenis en verzorgt geregeld inleidingen op allerlei concerten. Daarnaast werkt hij voor Jazz Centrum Vlaanderen te Dendermonde en schrijft hij als freelance journalist stukken over jazz voor tijdschriften als Staalkaart of Jazzmozaïek. In zijn vrije tijd speelt Frederik graag zelf muziek. En je kan hem hier en daar ook als curieuze DJ aan het werk zien, in de weer met zijn grote collectie 78-toeren platen, het resultaat van jarenlang verwoed verzamelen.
Locatie: Muziekcentrum Track, vergaderzaal 4 blok A

Partagez cet événement

In samenwerking met