You are here

Annulé
21.03 2020

CANCELLED: Memento 2020 (THE BONY KING OF NOWHERE - BERT DOCKX & meer)

THE BONY KING OF NOWHERE (solo) - BERT DOCKX - LYENN (solo) - MONOKIMONO
16:00

tickets

Voorverkoop
€21,5
Voorverkoop Wild Card
€18,5
Voorverkoop -18/student
€18,5

Bij tickets gekocht aan een voordeeltarief wordt een geldig kortingsbewijs gevraagd aan de ingang.

De ticketfee is inclusief reservatiekost.

MEMENTO woordfestival wordt integraal geannuleerd om de verdere verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan.
Alle tickethouders worden gecontacteerd m.b.t de verdere gang van zaken.

 

De line-up bij ons ziet er als volgt uit:Jens Meijen - Voordracht
16u10 tot 16u25

Jens Meijen (°1996) is schrijver, dichter en journalist bij Humo en de Morgen. Hij is lid van de kernredactie van het literair tijdschrift DW B. Hij publiceerde ook in De Revisor, deFusie, Hard//hoofd en Deus Ex Machina. In 2016 werd hij de jonge Dichter des Vaderlands van België. In 2019 verscheen Xenomorf. In deze bundel tekent hij verzet aan tegen de ‘stervende aarde’. De poolkappen smelten, de oceanen zijn vervuild, onze longen worden bruin door de luchtverontreiniging. Orkanen, bosbranden en andere natuurrampen vliegen ons om de oren. Woede overheerst het maatschappelijk debat. Tegelijk verliezen woorden hun rijkdom aan betekenissen, hun gelaagdheid sterft langzaamaan af en ons taalgevoel verschrompelt. Alles moet steeds sneller gaan, alles moet maximaal renderen. In Xenomorf spatten de intelligentie en het taalplezier van de pagina’s af. Woest, meerstemmig en hartstochtelijk gaat Jens de strijd aan met eenzijdigheid en onverdraagzaamheid.

MONOKIMONO - Concert
16u30 tot 17u15

Kimono’s zijn kostbare erfstukken. Van generatie op generatie worden ze doorgegeven. Zoals elke goede Belg had de grootmoeder van Ben Tanghe, frontman van Monokimono, haar verkrotte woning en koterijen vol rommel gestouwd. Maar liefst 5,7 ton, om precies te zijn. Plastic zakjes vol plastic zakjes, kartonnen dozen vol tijdschriften en krantenknipsels, vuilniszakken vol kleren. Daar middenin, in een oude schoendoos, vond Ben de kimono van zijn familie in de vorm van zeventien verloren gewaande videocassettebandjes. Zeventien cassettebandjes waarop zijn hele jeugd is vastgelegd: van verjaardagen en verkleedfeestjes tot ruzies en strandvakanties. Met dat materiaal en een paar synthesizers trok Ben de studio in. Het resultaat, zijn eerste EP, klinkt even kleurrijk als een kimono. De eerste single ijsjes verweeft saudade naar eindeloze zomers aan zee met een bonte sound en zijn monochrome bariton. Monokimono klinkt als het buitenechtelijke liefdeskind van Spinvis en Gorki.

Nikkie van Lierop - Voordracht
17u45 tot 18u

Nikkie van Lierop (°1963) is schrijfster en zangeres. Ze woont in Antwerpen. Van Lierop schreef eerder het non-fictieboek Glijmiddel - Over opvliegers en Andere Ongemakken (Uitgeverij Horizon), een sprookje Cirque Ancien (tvv kinderen met kanker) en een aantal erotische kortverhalen (in opdracht van Uitgeverij Overamstel). In maart 2017 tekende ze bij Uitgeverij Lebowski voor haar eerste roman Te dom voor de duivel. De roman verschijnt in 2020.

Lyenn (solo) - Concert
18u15 tot 18u45

Na nieuwe muzikale omzwervingen met Mark Lanegan en Dans Dans, keert Lyenn terug met eigen werk. Zijn nieuwe album Adrift werd opgenomen in IJsland met zijn trouwe kompaan Shazad Ismaily. We horen echo’s van Jeff Buckley aan de piano, of Nick Drake op bouzouki. Zijn popmuziek klinkt net zo geraffineerd als die van Davy Sylvian, ook al hoor je soms slechts twee noten. Adrift komt rechtstreeks uit het leven van Fred Lyenn Jacques. Hij is een zoeker, een basso continuo met een falsetto, improviseert een pad waar er geen is en volgt steeds zijn intuïtie.

Roderik Six - Voordracht
19u15 tot 19u30

Roderik Six (°1979) is literair journalist bij het weekblad Knack, columnist bij HP/De Tijd en schrijver. Zijn debuutroman Vloed sloeg in als een bom en werd bekroond met de Bronzen Uil voor het beste Nederlandstalige debuut. Voor zijn tweede roman Val kreeg hij de driejaarlijkse Prozaprijs van de provincie West-Vlaanderen. In 2019 verscheen zijn onthutsende derde roman Volt. Volgens Ilja Leonard Pfeiffer een tegelijk ijzingwekkend en broeierig boek, een werk van kwaadaardige schoonheid. Na een wereldbrand heeft het schimmige conglomeraat Onyx een tropisch eiland gekoloniseerd waar de financiële elite zich verschanst. Aan luxe geen gebrek, maar wie van de vrijhaven wil genieten, dient Duvall te passeren, de poortwachter en oprichter van de geheime dienst. Vanuit zijn kantoor in een glazen torenspits beslist hij over het lot van de uitverkorenen, of zijn het ballingen? Volt is een grimmige parabel over de laatste stuiptrekkingen van de mensheid, opgetekend in een zinderende stijl en met wereldomspannende verhaallijnen die de lezer in een wurggreep nemen.

Bert Dockx - Concert
19u30 tot 20u15

Met zijn nieuwe soloalbum, zijn eerste na het Nederlandstalige Strand, voegt de onvermoeibare Bert Dockx een fascinerend nieuw facet toe aan zijn steeds verder uitdijende, hoogstpersoonlijke muzikale universum. Terwijl Berts voornaamste projecten – Flying Horsemen en Dans Dans – het laatste decennium evolueerden tot twee van de meest besproken en geliefde bands uit België, bleef hij in de luwte geregeld solo-optredens geven. Tijdens die optredens brengt hij, naast eigen composities, avontuurlijke bewerkingen van allerhande iconische songs. Op zijn nieuwe album Transit verzamelde hij de meest opmerkelijke van deze bewerkingen, in een tegelijkertijd naakte en rauwe, maar evengoed subtiel hallucinogene productie van Dockx’ trouwe kompaan Koen Gisen. Zij die Bert Dockx reeds aan het werk zagen bij Flying Horseman en Dans Dans, weten hoe intens en sfeerrijk zijn optredens kunnen zijn. Verwacht je aan gepassioneerde zang, intense presence, bezeten en bevlogen gitaarspel, ruimte voor improvisatie, de extase van het moment.

Christophe Vekeman - Voordracht
20u45 tot 21u

Christophe Vekeman (°1972) is een schrijver, dichter en performer. Van zijn hand zijn onder meer Alle mussen zullen sterven (1999), Een borrel met Barry (2005), Een uitzonderlijke vrouw (2012), Hotel Rozenstok (2015) en het hilarische Mensen als ik (2018). Zijn vaak humoristische proza kenmerkt zich door een pessimistisch levensgevoel en een grote aandacht voor formulering en stijl. In 2019 verscheen de roman Cruise. In Cruise stuurt hij veertien dolgedraaide personages op een zesdaagse bezinningscruise op de Noordzee, waar ze op het schip Calm Sea elkaar algauw het bloed onder de nagels vandaan halen.
Vekeman is een graag geziene gast op de literaire podia.

The Bony King of Nowhere (solo) - Concert
21u tot 21u45

In 2009 debuteerde de Gentse songschrijver Bram Vanparys met zijn geprezen langspeler Alas My Love. Nu, 4 albums en een soundtrack (voor de Waalse film Les Géants) later, komt de man met een 5de album naar buiten en zet hij zijn unieke universum meer dan ooit in de verf. Op eigenzinnige wijze slaat Vanparys een brug tussen klassieke songschrijvers als Dylan en Cohen en alternatieve bands als Talk Talk en Radiohead. De americana die op zijn vorige, in Los Angeles opgenomen album Wild Flowers nog sterk aanwezig was, maakt op Silent Days plaats voor een donkerdere, meer experimentele sound. Elektrische gitaren worden al eens met broodmessen bespeeld en akoestische instrumenten worden herhaaldelijk door tape machines gehaald en vervormd tot unieke, onaardse klanken. Vanparys producete het album volledig zelf en deed de opnames deels op locatie, waaronder in de caravan waarin hij een goed jaar heeft gewoond en deels in de studio van Koen Gisen (An Pierlé, Flying Horseman). Op dat album hoor je onder meer zijn vaste kompaan Jasper Hautekiet op bas (Admiral Freebee, Rhythm Junks), de mysterieuze strijkersarrangementen van Tim Vandenbergh (Eriksson Delcroix) en de jazzy grooves van Simon Segers (De Beren Gieren, Absynthe Minded). Op het Memento Woordfestival treedt hij voor de gelegenheid solo op.

 

Meer info over Memento Festival vind je hier.

 

THE BONY KING OF NOWHERE (solo)

 

BERT DOCKX

 

LYENN (solo)

 

MONOKIMONO

Partagez cet événement