Over Wilde Westen

Wilde Westen is als regionale concert- en festivalorganisator toonaangevend op het gebied van geluidskunst, hedendaags, jazz, klassiek, pop, rock en gaat de kruisbestuiving aan met alles daartussenin. Het wordt gangmaker van een intense muziekbeleving in de Eurometropool Kortrijk-Lille-Tournai met een ruime uitstraling in Vlaanderen. Het ontwikkelt zijn werking in nauw overleg met regionale en Vlaamse actoren en engageert zich in Europese en grensoverschrijdende netwerken.

Centraal in het programma staan festivals en concerten. De festivals zijn de kers op de taart binnen de werking en zorgen voor een brede uitstraling: regionaal, nationaal en zelfs internationaal.

Twee bestaande festivals zijn de paradepaardjes van de werking:

  • Het programma van Sonic City (11 & 12 november 2017) wordt samengesteld door een jaarlijks wisselende curator en heeft de ambitie om verder door te groeien.
  • Festival van Vlaanderen Kortrijk focust dan weer op klassieke en hedendaagse muziek. Brave New World  is het thema van het eerstvolgende festival (4 tot 14 mei 2017).

Wilde Westen ontwikkelt daarnaast twee nieuwe festivals:

  • Het seizoen wordt jaarlijks afgesloten met Bos!. Het ene jaar trekken we een bos, park of natuurdomein in, het andere jaar zoeken we interessant industrieel erfgoed op. Het programma is genre-overschrijdend en vindt inspiratie in de locatie zelf. We starten in 2017 met Bos! (zaterdag 24 juni 2017).
  • Tenslotte werken we aan een festival dat de vinger aan de pols houdt van nieuwe tendenzen in geluidskunst én muziek. Onder de werktitel Festival X testen we grenzen van het klassieke festival af. Een festival die inzet op vernieuwing en hedendaagse trends in muziek en geluidskunst. In mei 2018 volgt de eerste editie. We houden u op de hoogte.    

Behalve deze projecten organiseert Wilde Westen een doorlopend programma van minstens 30 concerten per jaar. Die organiseren we zelf, maar vaak ook in samenwerking met geprivilegieerde partners.

Tenslotte organiseren we een aantal omkaderende activiteiten met centrale thema’s die zowel publiek als actieve muzikanten willen informeren én inspireren.