onze acties

Catering

Binnen Wilde Westen hebben we reeds verschillende duurzame initiatieven opgestart. Hieronder vind je een overzicht van enkele van onze mooiste projecten.

Ten eerste proberen we onze backstage zo duurzaam mogelijk te maken. We voorzien vegetarische maaltijden voor onze artiesten, die we aanbieden met een lekker fris glaasje water, recht uit onze waterkoeler. Op deze manier kunnen de artiesten flessenwater makkelijk links laten liggen, en hebben ze de mogelijkheid een nieuwe, duurzamere keuken te ontdekken.

Als we onze artiesten kunnen overtuigen hun ecologische voetafdruk te beperken, moet dat ons zeker ook lukken bij ons publiek. Daarom gebruiken we ook zo vaak mogelijk herbruikbare bekers. Dit is vooral het geval tijdens kleinere concerten in De Kreun, of wanneer we een activiteit op verplaatsing organiseren.

Op ons Dak zijn we een systeem aan het installeren waarmee we regenwater kunnen filteren om aan te bieden aan onze bezoekers. Momenteel bevindt dit project zich nog in een testfase, maar het zal ongetwijfeld verder uitgebreid worden.

 

Infrastructuur

Omdat De Kreun het centrum van onze activiteiten is, proberen we ervoor te zorgen dat het gebouw zelf ook zo duurzaam mogelijk is. 90% van de verlichting in de foyer en 80% van de podiumverlichting werd reeds vervangen door LED verlichting, waardoor ons elektriciteitsverbruik sterk daalde.

En zelfs wanneer de nood het hoogst is, hoef je nog niet bang te zijn voor je impact. Onze toiletten worden gespoeld met regenwater, waardoor de verspilling van stadswater wordt beperkt.

 

Mobiliteit

Niet alleen het concert zelf, ook de verplaatsingen van en naar De Kreun hebben een impact op het milieu. Daarom lanceerden we tijdens Festival van Vlaanderen Kortrijk 2017 onze Green Miles app. Deze app liet bezoekers toe hun (duurzame) kilometers bij te houden, en deze in te wisselen voor mooie voordelen. De app is momenteel nog in volle ontwikkelingsfase, waarover later meer!

 

Afval

Tijdens onze concerten worden er gratis peukzakjes uitgedeeld. Zo beperken we het aantal peuken dat zomaar op de grond terecht komt.

In onze rokersruimte hebben we dan weer peukentegels voorzien, die ervoor zorgen dat rokers goed weten waar ze met hun peuk naartoe kunnen.

 

Naast het sigarettenafval, proberen we ook onze drukwerkproductie te beperken. We gebruiken enkel nog FSC-papier, en halveerden onze drukwerkoplages waar mogelijk. Onze overzichtsaffiches  werden zelfs volledig afgeschaft en vervangen door online promotie.

We werken ook samen met de Branding in Heule, om ervoor te zorgen dat we zoveel mogelijk van ons afval kunnen hergebruiken. De Branding helpt ons bij het upcyclen van onze spandoeken tot mooie tassen en pennenzakken, en maakt van onze posters prachtige enveloppes. 

Sociaal

Sinds begin 2018  is er ook de SIEN-club, een samenwerking tussen Wilde Westen en SIEN-Magazine. Onder het motto ‘Meer voor mensen met minder’ proberen we hiermee de drempel naar onze concerten drastisch te verlagen.